Skip to the content

Sodbrunhovedet dværgpapegøje

Sodbrunhovedet dværgpapegøje (Agapornis nigrigenis - The black-cheeked lovebird)

Meget kærlig fugl 

Sodbrunhovedet dværgpapegøje kaldes også på dansk for Sortkindet dværgpapegøje. Den lever i Zambia, Namibia og Botswana i våde skovområder, hvor der er mange Mopane træer. Den er meget afhængig af at have adgang til vand, hvor den ikke forstyrres af mennesker og husdyr. Den har behov for at drikke vand mindst to gange dagligt, og i perioder med mangel på vand, kan arten i visse områder samles i store flokke på 800 individer eller mere. 

Sodbrunhovedet dværgpapegøje tilhører en lille slægt af papegøjer med det videnskabelige navn Agapornis, der betyder kærlighedsfugl. På engelsk kaldes den netop "lovebird", og den har fået det navn fordi arten bruger meget tid på at nusse og pleje hinandens fjer.

Sodbrunhovedet dværgpapegøjes meget begrænsede udbredelse gør, at den i dag vurderes som sårbar. Årsagen til, at arten er i tilbagegang, skyldes blandt andet at den har været populær for fugleholdere, hvor mange fugle er blevet indfanget og solgt. Nu er den største trussel mod arten en kombination af dens meget begrænsede udbredelsesområde, og at klimaforandringer øger udtørringen af de vandområder, arten er så afhængig af.

Sodbrunhovedet dværgpapegøje yngler i huller og hulrum i træer, og det menes, at den kommer tilbage til samme redested år efter år. Parrene opfostrer som regel et enkelt kuld om året, hvor de får 4-7 unger.

Levested: Zambia

Føde: Græsfrø, hirse, majs, bær, insektlaver

Unger: 6-7 unger pr. kuld

Alder: 20-30 år

Størrelse: Ca. 14 cm.

 

Liste: II

Ferie for børn i

Jesperhus

Hvis du leder efter et sandt ferieparadis for store og små, så book din næste ferie hos Jesperhus. Mange vellykkede sæsoner har klædt os på til at give børnefamilier en oplevelse, de sent glemmer.