Skip to the content

Nyguinea ædelpapegøje

Nyguinea ædelpapegøje (Electus roratus polychlorus - Red-sided electus parrot)

Han og hun helt forskellige

Hos Nyguinea ædelpapegøje er der meget stor farveforskel på kønnene – og begge køn er meget farverige. Hannen er grøn med røde sider og undervingefjer. Hunnen er rød med blå bug og bryst. Man mener, at den meget store forskel på kønnene skyldes en tilpasning til den helt specielle yngelstrategi, hvor hunnen parrer sig med flere hanner.

I ynglesæsonen finder hunnen et træ med et egnet hulrum til sin rede. Her vil hun i op til 11 måneder holde til ved indgangen og forsvare sit hjem. Hannen derimod vil i samme periode strejfe omkring i skoven i afstande på op til 20 km, hvor han vil søge efter forskellige hunner, som han vil fodre og parre sig med.

Den røde farve hos hunnerne gør dem særligt iøjnefaldende, når de sidder ved redens indgang. Hunnens farve er dermed en tilpasning, der blandt andet sikrer, at de fastboende hunner får føde og bliver parret af de strejfende hanner, der derved let finder dem. Den røde farve gør samtidig hunnen godt kamufleret, når hun ligger på reden i hulens bund, da den røde farve skjuler hende godt i mørket. Hannens grønne farve giver til gengæld god kamuflage overfor rovdyr, når han færdes over store afstande i skovene. 

Arten lever i regnskoven på New Guinea, hvor den spiser frugt og bær.

Levested: Regnskoven på New Guines og de vestlige Papua øer.

Føde: Frugt og grønt.

Unger: 1-2 æg.

Alder: 30-40 år

Længde: 35 cm. 

Vægt: 500 g.

Liste: II

Ferie for børn i

Jesperhus

Hvis du leder efter et sandt ferieparadis for store og små, så book din næste ferie hos Jesperhus. Mange vellykkede sæsoner har klædt os på til at give børnefamilier en oplevelse, de sent glemmer.